p

07 December 2012

Resepi : Instant Jelly Puding Cocktail

Assalamualaikum warahmatullah
Selamat Sejahtera =)

Eh macam tak percaya dah hampir seminggu aku bernikah saat entri ini ditaip. Cepat je masa berlalu kan. Aku rasa macam baru semalam aku ni dok single mingle, dok pikir siapakah bakal suamiku?, apakah rupanya?, bagaimanakah orangnya nanti?, dari manakah asal usulnya?, umur berapakah aku nak kahwin? (#cukup '5W' questions.hehe) Tup tup, dah seminggu aku bernikah. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah... Semuanya rezeki dari Allah jua. ( Doakan agar jodohku berpanjangan hingga ke akhir hayat dan membawa ke syurga di 'sana' nanti..amin )

Tatkala inai masih merah di jari ini, aku nak kongsikan satu resepi dengan uols la. boleh kan, boleh kan? hikhik. Bagaimanalah jari jemari aku dapat menghasilkan jelly puding yang sangat lazat ini ya? Padahal aku kurang gemar membuat kuih muih tahu. (erk. kantoi !!). Aku lebih prefer campak-campak masak memasak di periuk kuali belanga daripada nak sukat menyukat menguli tepung. Tapi jangan risau dan jangan peliks. Itu tidak bermakna aku tak gheti buat kuih. hehehe ^_^ 

Harini, korang tak perlu menyukat tepung, susu, gula, garam semua. Sebab resepi aku nak bagi ni memang mudah, selamat, cepat, dan halal. This idea came from my mama. TQ mama. =) 

Apa yang korang perlukan adalah. tadaaaaa.... ;

*Jelly puding ( i prefer brand 'cocoon with nata de coco') ,* Susu krimer sejat dalam tin (i prefer brand 'ideal' or 'carnation') , *Buah Longan dalam tin , dan *strawberry (pilihan, kalau taknak bubuh strawberry pon nggak papa) , *Ketulan-ketulan ais jangan lupa (tiada dalam gambor)

Cara-caranya adalah. 
1) Hiriskan strawberry
2) Bukak, kopek, ke kupas? cover plastik pudding jelly tu. hehe
3) Use the can opener and open the evaporated creamer and longan. (Speaking london gituw)
4) Bubuh semua bahan-bahan ini ke dalam mangkuk besar =)  ~ Jangan lupa, buah longan dalam tin tu haruslah dituang dengan airnya sekali. So that, u tak payah guna gula pasir untuk memaniskan rasanya hokey!
5) Letakkan ketulan ais secukup rasa supaya bila masuk dalam mulut nanti rasa cool chill and freezy..
6) Siap!

Ginilah ghupenyer. Sedap banget yakh =)
Mudah bukan ? Sedap tau. Rugi kalau uols tak cuba. Hirup-hirup diselangi dengan mengunyah jelly puding nata de coco yang kenyal dan buah-buahan sambil menonton tv. Memang marvellous. Selamat mencuba kengkawan. Tataaaaa 



Terima kasih kerana sudi membaca entry ini  =)


13 comments:

  1. Anonymous8:24 PM

    nice recipe. will try soon

    ReplyDelete
  2. Sayangnya, IM tidak lagi dapat merasai puding buatan ibu_suri!

    ReplyDelete
  3. selamat pengantin baru semoga bahagia selalu..sedap nampak puding ni..

    ReplyDelete
  4. @anon : tq..all the best :)
    @insan marhaen : iyeke... kenapa IM ckp cmtu...
    @whitecappucino : terima kasih kak :)

    ReplyDelete
  5. ibu_suri kini separa normal akibat stroke dan psikiatrik.

    IM yang terpaksa jaga dan sediakan semuanya untuk dia.

    Justeru itu nasihat IM selalunya pada kawan-kawan; jagalah pasangan hidup kita sebaiknya!

    ReplyDelete
  6. @IM : innalillah..segala penyakit adalah ujian dr Allah jua... semoga Allah sembuhkan penyakit ibu suri dan berikan kekuatan kpd IM untuk jaga ibu suri...... amin

    ReplyDelete
  7. mcm menarik ja ni.. lapar lak tgk.. hehe

    ReplyDelete
  8. wah sedap ni...lama dah tak buat puding..hehe

    ReplyDelete
  9. aduh... sedapnya..

    ReplyDelete
  10. izara, pink tulip, abah khalisha, hnahdy : memang sedap..heheee...jom le try :)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum. terliur! nak try buat lah! hehehhee thanks dear :)

    ReplyDelete
  12. sheila : waalaikumsalam...memag sedap..jom buat...:)

    ReplyDelete

THE HITZ