p

23 June 2013

Resepi : Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple

Assalamualaikum wbt
Selamat Sejahtera


Apa khabar semua?.. Diharap kita semua dapat menjaga kesihatan diri memasing dalam kedaan cuaca yang berjerebu sekarang. Mudah-mudahan Allah turunkan hujan ke bumi Malaysia yang panas bagi memulihkan keadaan berjerebu.

“Ya Allah! Berilah kami hujan yang merata, menyegarkan tubuh dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.”


Jerebu, jerebu juga. Tugas memasak harus dilaksanakan juga. :)

Almaklum, semalam (besday iols) sudah puas makan di luar. Hari ini kenalah bertugas di dapur semula. yeahhhh.

Resepi yang sukacita ingin ku kongsikan kepada semua adalah Ikan Patin Salai Masak Lemak Cili Api Simple. Kenapa kena ada word simple? Sebab daku tidak masukkan mangga, nenas atau apa-apa buah-buahan lain.

FYI, ekceli daku teringin benar nak makan ikan patin salai masak lemak cili api ni dengan belimbing buluh. Marvellous tau rasa belimbing buluh dalam kuah lemak. Tapi, payahnya nak cari, Allahurabbi. Belum ada rezeki ketemu belimbing buluh. huhu. Sabar-sabar. Maka dengan itu, daku memasak ikan patin salai ni dengan cara yang simple sahaja. (*walaupun hati meronta-ronta nak belimbing buluh, nak belimbing buluh. ohhhh)

Cara nak menyalai ikan ni senang sahaja.
Uols hanya perlu membuang segala isi perut ikan, belahnya kepada dua, macam nak buat ikan kering tu, then smoke it on fire. Bubuh ikan yang telah dibelah kepada dua di atas jaring di mana di bawah jaring tu haruslah tempurung kelapa dijadikan bahan bakar agar keaslian rasa ikan tidak hilang. 

Alahai, tak payah susah-susah sebenarnya. Kalau engkorang nak lagi senang, beli sahaja la yang dah siap. Ekekekee. Encik suami dapatkannya di Temerloh.  Kualiti dan rasa Ikan patin di Temerloh Pahang memang tidak pernah mengecewakan.  #thumbsup



Besar ikan ni. Daku belahnya kepada 4 :)



  • Ikan Patin yang telah disalai
  • 15-20 biji cili api -ditumbuk lumat / blender (jumlah cili ikut kesesuaian kepedasan yang anda minat)
  • 1 inci kunyit hidup -ditumbuk / blender juga bersama cili api
  • 1 batang serai -dititik sahaja
  • 1 keping asam gelugor 
  • 1 helai daun kunyit dihiris
  • 1 atau 2 kotak santan kara (malas nk perah santan. guna santan kara pon sodap)
  • Air 1 cawan
  • Garam dan Gula secukup rasa

Panaskan santan sahaja dalam periuk. Panaskan dengan api kecil hingga santan menggelegak.
Kemudian masukkan cili api dan kunyit yang telah ditumbuk / diblender.
Masukkan serai yang dah dititik.
Masukkan 1 keping asam keping.
Masukkan ikan patin salai.
Masukkan sedikit air ikut kesesuaian
Gaul perlahan. Jangan bagi santan pecah dan jangan bagi isi ikan patin hancur
Masukkan gula dan garam dan lastly masukkan daun kunyit yang dah dihiris tadi
Siap.


Maaflah ye, gambar dari dalam periuk je. kikikii.. Yang penting rasanya delicious hingga menjilat jari yaww.





Jemput makan semua...

TQ for reading my entry...

See ya.


ps:/ Malam ni malam nisfu Syaaban. Jom tingkatkan amalan ~


THE HITZ